Kullanıcı Zenginliğinin Verdiği Güç İle Yapılan Baskı

Milyonlarca kullanıcısı olan arama motoru Google’ın bazı alt hizmetlerine Türkiye’de erişimin olmaması şu sıralar Türk internet kullanıcılarını ikiye bölmüş durumda. Birileri bu erişim engelini desteklerken diğer bir grup ise bu yasağın yersiz ve yanlış olduğunu değerlendirmekte. Aslında yasaklanan YouTube olmasına rağmen(Atatürk’e yapılan hakaret videoları sebebi ile) Google’ın ücretsiz olarak hizmet verdiği ürünlerine de ulaşım engelli durumda. Peki neden?

Bunun en basit sebebi Google ücretsiz olarak internet kullanıcısını hizmetine sunduğu bu ürünleri YouTube‘un kapalı IP’leri üzerinden vermesi oldu. Böylelikle YouTube’un kapatılmasından rahatsız olanların yanına birde bu hizmetlerden mahrum olanlar eklenince erişime karşı çıkanların sayısınında artması gayet tabii. Rahatsızlık duyanların sayısı arttıkça da yasağı getirene karşı gösterilen tepki daha fazla oluyor. İşte bu noktada başlığımı tekrar vurgulamak isterim; Kullanıcı Zenginliğinin Verdiği Güç İle Yapılan Baskı.

Şimdi bu konuya birazda uluslararası ilişkiler açısı ile bakalım!

Öğrenciliğimde “Uluslararası İlişkiler” dersi almıştım. Hatırladığım kadarıyla uluslararası hizmet veren şirketlerin ülkeler üzerinde baskı oluşturabileceği gibi konular sanki kafamın bir kenarında yer etmişi.(Bu cümlemi desteklemek için biraz araştırma yaptım ve elde ettiğim sonuçta “küreselleşme ve ulus-devlet” terimleri ile karşılaştım). Aşağıda vermiş olduğum dosya bir tez çalışmasıdır aklınızda biraz olsun ünlem işaretlerinin oluşmasına sebebiyet verebilir.

Bende Google yasağının mağdurlarından biri olmama rağmen Google‘ın Türkiye’de bir ofis açması ve Türkiye üzerinden elde ettiği kazançların vergisini ödemesi gerektiği düşüncesinde olanlarla aynı fikirdeyim.

Bu ve buna benzer yazılarda forumlar arkadaşlar paylaşmışlar arama motoru olarak Google’a ve YouTube‘a alteratif olan internet siteleri mevcut, onlarda kullanılabilir. Düşünün bir sanatçıya çok güzel işler yaptığını çok iyi sanat eserleri ortaya koyduğunu ve bunun neticesinde çok başarılı olduğunu söylüyorsunuz. Ardından o da size “Beni buralara getiren sizlersiniz!” gibi cümleler kurar(Eğer gerçek bir sanatçı ise!). İşte Google sanırım bunu söylemek istemiyor. Bu beklenti Google’ın sadece Türk kullanıcı sayesinde bir numara olduğunu düşündüğümden değil. Ama 70 milyonun göz ardı edilemeyeceğini savunduğumdan. Biri bizim haklarımızı savunurken(vergi alınması gerektiği ve hiç bir şekilde değerler saygısızlık yapılması konusunda), Google buna direnmekte ve kamuoyu toplamaya çalışmakta olduğunu düşünüyorum.

Bu yazımın ardından Google beni banlar ise pek de şaşırmam. 🙂 Kalın sağlıcakla!

Veysel

Sosyal Medya ve İnternetteki gelişmeleri inceleyen, Web Tasarım Araçları, CMS(İçerik Yönetim Sistemi)leri, özellikle WordPress üzerine haberleri araştıran, 2007 yılında yayın hayatına başlayan SanalDuvar.Com'un yöneticisidir. Ana Bilim Dalı Elektrik-Elektronik Mühendisliği olan bir Sistem Mühendisidir.

İlginizi çekebilir...

6 Yorum

  1. modelleri dedi ki:

    adsense konusunda haklısın

  2. webmaster seo yarışması dedi ki:

    Alternatif yollar bulunabilir. Bilgi çağında iken lap diye ip’ler biranda banlanmamalı. Örneğin youtube’u ne amaçla kullanıyorsunuz bilemiyorum fakat bazı üniversiteler ders esnasında eğitim videoları için de kullanıyorlar. Fakat içimizden birilerinin google servislerine alternatifler geliştirememesi biraz acıklı. Kopyala/yapıştır kodlamayla bu işler olmuyor ne yazıkki.

  3. Sercan Aksoy dedi ki:

    Uzun bir süre yazınızı görememiştim bende sitenizinin takibini bırakmıştım.Bundan dolayı sizin payınız var demiştim 🙂

  4. Sercan Aksoy dedi ki:

    Bayadır siteni takip edemiyordum.Burada seninde payın var sanırım bir ara hiç yazı yazmadın.:) Google sistemlerini kullanarak aslında ülkemize zarar veriyoruz.Adamlar ülkemizden para kazanıyorlar, fakat bunun ülkemize dönüşü yok.Her ülkede ofisleri olmasına rağmen Türkiye’yi bir hiç gibi görüyorlar.Google sistemlerini kullanmaktan yana değilim ama ne kullanalım Adsense sistemine Türkiye’de rakip çıktıkta ona destek vermedik mi ? Ama ne yapıyor biz reklamcı arkadaşımız parayı alıyor ve kaçıyor.Sözüm o ki Bizim milletimiz yapsın onu kullanalım paramız vatanımızda kalsın…

    • sanalduvar dedi ki:

      @Sercan Aksoy
      Evet Adsense konusunda dediğine katılıyorum. Ama benim neyde payım var anlayamadım! 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir