Hata yapmak genelde kötü görünsede aslında başarıyı elde etme yolundaki en büyük rehberdir. Kişinin çalıştığını gösteren ya da başarıyı yakalama yolunda göze aldığı bir riskin olduğunu göstergesi olup, ayrıca başarıya götüren temel taşlardan biridir belki de. Üstelik yapılan hataların unutulmama olasılığını da göz önüne alırsak tecrübelerin kaynağı olduğunu bir kez daha hatırlamış oluruz.
Tecrubelerin kaynağı olan hataların unutulmaması kosunu örnekler dile getirmek gerekirse; sevdiğiniz insanla buluşmaya giderken yolda yürümeyi başarı olarak algılarsak, ayağınızın bir taşa takılıp büyük insan kalabalığının içinde yüz üstü yere yapıştığınızı düşünün, sizce bu unutulacak ibr vaka mı? Bunun tecrube ile ne alakası var demeyin, bu olaydan sonra o burnu havada yürüyenler grubuna dahil olmaktan vazgeçesiniz sanırım 🙂
Başka bir örnek vermek gerekirse, öğrencilik yıllarında tutunda hayat boyunca birşeyleri elde edebilmek için bir çok sınavdan geçiyoruz. Peki bu sınavlarda aklımızda kalan sorular doğru yapıp geçtiğimiz sorular mı yoksa bizim başarıyı kaybetmemize sebep olan o yanlış sorular mı?
Gelelim yapılan hataların bizi başarıya getirme konusuna ki yine örnekle bahsetmek gere diye düşünüyorum. Bunu için en güzel örnek yaptığı hata ile kırtasiye malzelmelerinde isimini tüm dünyanın duyduğu 3M firması yerinde bir örnek olsa gerek, diye düşünüyorum. Tanın masına vesiler olan hata ne imiş; firma AR-GE grubunun dünyanın en kuvvetli yapıştırıcını üretme yolunda çalışmalara girişiyor ve elde edilen sonuca bakılınca istenilen hedefin aksine dünyanın en zayıf yapıştırıcı elde ediliyor, o kadar zayıf ki bir bebek bile iki parmağı ile bu yapıştırıcının kuvvetine sahatlıkla karşı koyabiliyor. Dünyada bir ilk ve ofislerin vaz geçilmez malzemesi olan "post-it" dediğimiz yağışkan kağıtlar ortaya çıkıyor.
Başka bir örnekten kısaca söz etmek gerekirse Edison‘un ampulu bulması için 999 kez hata yaptığını ve istediği hedefe 1000 kez denemenin sonun da ulaştığını dile getirmek yerinde olur diye düşünüyorum. Yaptığı her hatanın başarıyı yakalama yolunda ona yeni bir şeyler öğrettiğini düşünen Edison’nun sabrına da diyecek yok hani 🙂
Günümüzde hata yapan insanalrın büyük firmalar tarafından bünyelerinde barındırılması temel sebebi de elde edilen tecrubelerdir. Eğer başarıyı yakalamak istiyorsak hata yapmaktan kormamak gerek, tabi düzeltmek için silgimizin var olduğu sürece.
Post-it iyimiş 🙂
Yapılan her hata tecrübe olarak geri dönecektir muhakkak. Bende yaptığım her hatayı tekrarlamamak için titiz davranırım bazı durumlarda. (:
Çok güzel bir konuya değinmişsin Veysel.
İnsanlar yaptıkları ve hataları ile vardır.