0

İnternette iz bırakmadan dolaşın!

Share

Bu haber aslında Microsoft’tan ancak habere geçmeden önce yapmış olduğumuz “Hangi internet tarayıcısını kullanıyorsunuz?” anketinin sonucundan bahsetmek istorum. 777 katılımla oylamaya son verdiğim ankette 278 oyla %36 oranında katılımcılar tasarından tercih edilen Firefox3’ün ardından 254 oyla %33’lük oy toplayan Internet Explorer 7 geliyor. İnternette dolaşan haberlere göre önce Firefox’un güvenliği tehlikeye atan eklentilerinin olduğunun ardından Internet Explorer(IE) için de aynı şekilde güvenlik konusundaki zafiyeti üzerine haberler çıkmıştı. http://sanalduvardosyalar.googlepages.com/hangi-tarayici-anket.jpg

Şimdi gelelim başlığımıza; evet haber Microsoft’ta çünkü Internet Explorer 7’den sonra 8. versiyonun çıktığını bildirildi. Özellikle kişisel güvenlik açısından dikkat çeken IE8, bu gevenlik sorunu haberlerinden sonra ilgi odağı olacak gibi. IE6’nın web tasarımcıları için yetersiz ve tartışmalara sebep olsa da birçok kullanıcı tarafından halen kullanılmaya devam ediyor. Bunun sebebi tarayıcının kullanıcıya güncel versiyonu hakkında bilgi vermemesi ya da kendi kendini otomatik olarak güncellemesi. Bu konuda en başarılı olarak Firefox’tan bahsede biliriz.

IE8 ile Microsoft girilen sitelerin kaydını tutan programların devre dışı bıraktığını belirtiyor. Bu sayede “history, tmp” gibi geçmişe yönelik kayıtlar tutulmuyor. İnternet kafe gibi yerlerde kullanıcının güvenliğini sağlamak amacını güden gibi görünen bu çalışma ile hard diske el konulsa bile kayıt tutulmadığı için yapılan işlemlere erişim mümkün olmuyor.

http://sanalduvardosyalar.googlepages.com/microsoft-guvenlik-kalkani.pngMicrosoft Türkiye güvenlik uzmanı Mehmet ÜNER’in açıklamasına göre normal bir web sayfasına girilerek yapılan kredi kartı ve şifreli işlemlere ulaşmak daha sonra mümkün olurken IE8 ile kayıtlar tutulmadığı için bu imkansız oluyor.
Bu işlemi uygulamak için IE8 ile internete bağlandıktan sonra araç çubuklarındaki “Safety” butonundan “Inpravate Browsing” özelliği seçiliyor. Bu özelliği her bağlanışta seçmeniz gerekiyor.

Bakalım Internet Explorer’ın rakiplerinden bu konu için nasıl çalışmalar yapılacak, yarışta kim öne geçecek!