Birkaç arkadaşımın göndermiş olduğu e-postalara binaen şimdi bahsedeceğim konu blogumuzun “sidebar” kısmını nasıl genişletebilirim sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Ancak ben bu sorunu biraz daha geniş tutup blogumuz da bulunan colonların(column) genişliklerini ve böylelikle blogumuzu nasıl boyutlandırabiliriz sorusuna genel bir cevap vermeye çalışacağım.
Konuyu WordPress’in “default” olarak adlandırılan teması üzerinden anlatağım.
Boyutlar ve stil ayarları WordPress temaları için “style.css” dosyasında yapılmaktadır.
Ancak tanımlamayı boyutunu değiştirmek istediğimiz dosya içerisinde id=”tanımlama” şeklinde görebilirsiniz. Bu tanımlamayı dosyayı açtığınızda sayfanın en başında görebilirisiniz. Çünkü böylelikle bölümünün içeriğini belirlemeden önce ona şeklini kazandırmak gerekir. WordPress temalarında eğer bir sidebar mevcut ise bu genelde sadece sidebar diye tanımlanırlar. Fakat iki veya daha fazla var ise bunlarda genelde l_sidebar ve r_sidebar şeklinde görmeniz mümkün yani sol(left) ve sağ(right) olacak şekildedirler.
Açıklamayı “default” temasından yapacağımdan dolayı burada bir tane sidebar olması sebebi ile tema hazırlanırken tanımlama yani id=”sidebar” şeklinde yapımıştır.
Aynı şekilde index.php dosyası için de bir tanımlama yapılmıştır. Buradaki boyutlandırma baktığımızda class=”narrowcolumn” ile yapılmış. Bunu nereden biliyoruz sorusuna “style.css” dosyasından kontrollerimiz ile söyleyebiliriz. Çünkü id=”content” için bir boyut tanımlaması yapıladığını görüyoruz.
Ben burada sizlere sidebar’ın genişliğini artırmak kaydı ile yapacağımız değişiklikleri kaleme alıyorum. Eğer bir sidebar’ı genişletmek istiyorsan bu fazlalığı başka bir yerden kısmamız gerekiyor bunu da yandaki class=” narrowcolumn” dan yapacağımız kesme ile olacak. Eğer bu bölümün boyutlarında bir değişiklik yapmak istemiyorsak komple sayfanın genişliğini arttırmamız gerekiyor ki genişlettiğimiz sidebar sayfanın aşağısına kaymasın.
Şimdi işlemimize başlayalım “style.css” dosyasını açıp resimde görmüş olduğunuz satırları buluyorsunuz ve sidebar’ımızın 190px olan boyutları 300px olarak büyütelim ve “magrin-left” komutu ile verilen 545px lik farkıda haliyle geri çekmek gerekecek. Bunuda yapmış olduğumuz fark kadar yapmamamız gerekir yani 435px’e düşürmemiz gerekiyor.
Bu değişiklikleri yaptıktan sonra sidebar’ımınız sayfanın altına düştüğünü göreceksiniz. Bunu düzeltmek için sayfanın genişliğinin sabit olduğunu düşünüyoruz. “default” temamız için verilen sayfa genişliğini eğer öğrenmek isterseniz, “header.php” dosyasında id=”page” tanımlamasının “style.css” dosyasındaki stilini incemeniz yeterli.
Şimdi sayfanın altına kayan sidebarı yukarıya çekelim. Bunun için “index.php” dosyasındaki class=”narrowcolumn” tanımlamasını “style.css” dosyasındaki stil ayarlarını buluyoruz.
Ve sidebar’ımızda yaptığımız genişlik değişikliği kadar kısaltıyoruz, yani 450px’den 340px’e indiriyoruz.
İşlemlerimizi tamamladığımızda aşağıdaki görünümü elde edeceğiz.
Aslında yaptığımız tanımlama takibi ve .css stil dosyasındaki boyut değişikliği orantılı bir şekilde yapmakla olacak.
Umarım faydalı olmuştur, kolay gelsin!
sidebarı genişletirken anasayfayı daraltmak gerek diyorsunuz
Eğer manuel olarak işlem yapacaksanız böyle olması mantıklı olacaktır.
Yorumlayan kısmına isminizi yazmanız hoş olacaktır. Siteniz ile ilgili etiketleri yazarak ve site linkizini ekleyerek eğer backlink kasmayı düşünüyorsanız hoş bir durum değil. Kaldı ki site linkleri kapalıdır.
Teşekkür ederim.
Selam
yazıyı epey inceledim ama sorunum çözülmedi, sidebar genişliğini ayarlayabileceğim bir css kodu yok mu ?
Bu ayarlama temaya göre değişiklik göstereceği için sabit bir kod söylemek doğru olacağını sanmıyorum.
Yorumlayan kısmına isminizi yazmanız hoş olacaktır. Siteniz ile ilgili etiketleri yazarak ve site linkizini ekleyerek eğer backlink kasmayı düşünüyorsanız hoş bir durum değil. Kaldı ki site linkleri kapalıdır.
Teşekkür ederim.
Selam temamın styl css kodlarında sidebar genişlik kodlarını bulamıyorum temadan temaya fark ediyormu
sonuç olarak CSS dosyalarını incelemen gerek.
Merhaba arkaraşım. WordPress temam war. Sitebarı tamamen sol almak istiyorum ama bir türlü başaramadım.
Html ve css kodlamasına dikkat edin.