0

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Kitabı

Share

720x340_Bilisim_Teknolojileri_ve_Yazilim1

Merhaba, Sanal Duvar’da birkaç tane yazı yazmışlığım vardı ve uzun zamandır da yazamıyordum. Ancak kısa inceleme yazıları yazmakla kitap yazmak arasında çok ciddi farklar varmış doğrusu:)

Geçtiğimiz aylarda Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olarak dersim için bir kitap yayınladım. On yılı aşan mesleki deneyimlerimden edindiklerimi, ders notlarımı, geribildirimleri birleştirdiğim ve genellikle derslerimde kullandığım materyalleri bu kitapta birleştirdim. Umarım işe yarıyordur!

Kitapta “bilgisayar nedir?”, “bilgisayarların tarihsel gelişimi”, “internet nedir?”,  gibi bölümler maalesef yok! Doğrudan günlük yaşamda bilgisayarların ve internetin etkileri, güvenli/bilinçli kullanım, bilgisayarların sağlığımıza etkileri ve sosyal ağlarda dikkat edilmesi gerekenlerle başlıyoruz konulara. Sonrasında öğrencilerin bugün ve gelecekte işlerine yarayabilecek becerileri verebilecek konulara giriş yapıyoruz. Şahsen en çok önem verdiğim konulardan üçü e-posta, bulut bilişim ve programlama.

600x600_Bilisim_Teknolojileri_ve_Yazilim_DVD_GorseliBT ve Yazılım kitabı öğretmenlere kılavuz niteliğinde hazırlandı. Öğrencilerin bu kitabı satın almalarına gerek kalmıyor, ders öğretmeninin bir tane edinmesi yeterli oluyor. Kitaba ek olarak hazırladığım 2.88 GB boyutunda DVD içinde öğrenci çalışma kâğıtları, yardımcı materyaller ve etkinlikler yer alıyor. Öğrenci kitabı istenirse, 186 sayfalık öğrenci çalışma kâğıtları ciltlenerek kullanılabiliyor. Ancak benim kişisel tercihim, konu sırası geldikçe çalışma kâğıtlarını çoğaltıp dağıtmak.

Öte yandan kitabın içinde gelen ayraç üzerinde üyelik kodu yer alıyor. Bu üyelik kodu ile ilgili siteye üye olan kitap sahipleri güncel materyallere ve kitabın yeni yazılan bölümlerine erişebiliyor. Ayrıca sınav soruları ile derste yararı olabilecek videolar da bu alanda kitap sahiplerine sunuluyor. Bu noktada sadece kâğıda basılı bir kitap değil; yaşayan bir kitap sunduğumu düşünüyorum.

Üzerinde durulması gereken bir diğer nokta, kitap içinde bilişim teknolojileri (bilgisayar) derslerinde öğretmenlerin kullanabilecekleri öğretim yöntem ve teknikleri de bulunuyor. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinin, önceki adları ile bilgisayar derslerinin yazılı bir metodolojisini bulmak hemen hemen imkânsızdı. BT Öğretmenlerinin görüş alışverişi yaptığı internet sitelerinde parça parça metodoloji örneklerine rastlamak mümkün ancak, her konu içinde o konuya dair yöntemlerin olması, kitabın artı yönlerinden biri fikrimce. Bu yöntem ve tekniklerin tümünü şahsen derslerimde denedim ve olumlu dönüşlerini gördüm. Kitapta her konu başında öğrenci etkinliklerinin ve çalışma kâğıtlarının hazır biçimde ders işlenişine bütünleşik biçimde sunulması ve devamında güncel materyaller ile destekleniyor oluşu da öğretmenin elini güçlendiren özelliklerden biri.

Kitabın belki de en zayıf noktası, kendi yıllık planıma göre içeriğinin belirlenmiş olması. Her okulun çevresel koşulları farklıdır, öğretmenin dersi ile ilgili idealleri farklıdır, öğrencilerin hazır bulunuşlukları farklıdır. O nedenle bu kitabın içindeki konu listesi tam anlamıyla tüm meslektaşlarıma uymayacaktır. Ancak içindeki konuların birçoğu parça parça da olsa bilişim teknolojileri öğretmeni meslektaşlarımın işine yarayacaktır.

Öğretmenliğe yeni başlayan arkadaşlarımıza da yararlı olabileceğini, ellerinin altında derli toplu bir doküman niteliğinde kullanabileceklerini düşünüyorum. Kişisel olarak masamda kendi kitabımı görmekten ve derslerimi kendi kitabımdan işlemek muhteşem bir duygu:)

520x345_Bilisim_Teknolojileri_ve_YazilimBu arada açıklanması gereken bir durum daha var: Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinin öğretim programı (müfredat) oldukça geniş bir çerçeveye sahip. Öğretmeni özgür bırakan, öğrencilerin bilgi beceri ve eğilimlerini baz alan yapısı ile esnek olan bilişim teknolojileri ve yazılım dersi öğretim programı, bu dersi bir kitabı olmasını kabul etmiyor. Resmi olarak BT ve Yazılım dersi kitabı basılmayacak. Ancak yazdığım kitap resmi bir ders kitabı değil. Hatta bir ders kitabı bile değil. Kültür bakanlığı bandrollü telifi bana ait olan bir kitap. İçindeki konular ise öğretmenlere kılavuzluk edebilecek nitelikte. Öte yandan bilişim teknolojilerini işinde kullanan tüm meslek gruplarına da az çok katkı sağlayabilecek bir çalışma.

Gediz Kırtasiye e-ticaret sitesinden satın alınabilinen kitabın içeriği özetle şöyle: Yıllık Plan, BT Sınıfı Kuralları, Günlük Yaşamımızda Bilgisayarlar ve İnternet, Bilişim Teknolojileri ve Sağlık, İnternetin Bilinçli Kullanımı ve Sosyal Ağlar, Siber Zorbalık, Dosyalar ve Klasörler, Sıkıştırılmış Dosyalar, nternetten Görsel İndirme, İnternetten Dosya İndirme, Kesme, Kopyalama, Yapıştırma ve Adlandırma, Kelime İşlem Yazılımı (Ms Word), Elektronik Posta, E-Portfolyo, Google Drive ile E-Portfolyo, Google Drive Dosya ve Klasör İşlemleri, Google Dokümanlar, Google Slaytlar, Google E-Tablolar, Google Çizimler, Google Formlar, Google Drive Diğer Uygulamalar, E-Posta İletisine Google Drive Dosyası Eklemek, E-portfolyoya mobil cihazlardan erişim ve kullanım, Sunum Yazılımı (Ms Powerpoint), E-devlet, Dijital Vatandaşlık, Fatih Projesi ve Eğitim Bilişim Ağı, Blogger Oluyorum, Programlama Öğreniyorum, Scratch, Scratch Uygulamaları.

Mutlu günler dilerim.