Bu yazıyı SanalDuvar.Com aracılığıyla gelen bir e-postanın ardından yazma gereği duydum. Aslında gelen e-postada da istenen şey bir makale hazırlama isteği üzerine. Evet şimdi bende bu isteği yenine getiriyorum. Çünkü ilgi alanıma giren bir haber üzerine yoğunlaşmama vesile oldu.
Gelen e-postayı okuyorken sonunu görmeden daha iletinin başında Başbakan kelimesini gördüm ve sanırım siyasi bir e-posta olacağını düşündüm. Ama cümlenin devamında Fatih adında bir projeden bahsederken sanırım Başkanın bir çevre düzenlemesi projesi falandır diye düşünmeye başlarken “bilgisayar dersleri kaldırılıyor” cümleciğiyle karşılılaşınca bu mesajın içeriğinin beni ilgilendirebileceğini düşünmeye başladım ve sonunu getirdim.
Yandaki resmin üzerine tıkladığınızda okuyabileceğiniz kadar bir büyüklüğe gelecek. İşte bu resim bana gönderilen mesajın ta kendisidir. Şimdi bunu paylaşmamın sebebi; e-postayı okuduğumda “Aman Allah’ım!” ya da İngilizcesi “Ohh my God!” diye tabir edeceğimiz bir psikolojiye giriyordum ki! Bunu aslı astarı nedir? Deyip araştırmaya koyulmanın daha doğru olacağını düşündüm.
Sizinde göreceğiniz gibi gelen e-postada, bu yıl ilköğretim 4. Ve 5. sınıf öğrencilerine verilen Bilişim Teknolojileri Dersleri kaldırıldığından bahsediliyor. Dolayısıyla okulladaki BT Dershaneleri kapatılıyor. Açıkçası bilişimle iç içe olan birisi için gelecek nesillerin bu gibi eğitimlerden mahrum kalması gerçekten üzücü bir durum olduğunu düşündüm.
Fakat konuyu araştırmaya koyulduğumda yukarıda Fatih projesi diye bahsedilen proje aslında FATİH Projesi imiş. Şimdi ne demek bu, ne fark eder diyenler olabilir, konu hakkında bilgisi olmayanların!
FATİH Projesi olarak hayata geçirilen proje aslında “Fırsatları Araştırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi” olarak belirtiliyor. Konuyu T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitelerinde gayet açık bir şekilde açıklamışlar. Açıklamaları okuduktan sonra aslında bu proje ile BT dershane gerek kalmayacağı aşıkar. Çünkü projeye göre artık öğrenciler normal sınıflarında dahi bilgisayar destekli eğitim görecekler. Sanırım bu BT dershanelerinin olmasından daha iyi bir durum olsa gerek!
Resmi büyütmek için üzerine tıklayın!
Proje sayesinde sınıflarda akıllı tahtalarında yer alacağı bildiriliyor. Bilişimde Gelecek Var adı altında yapılan manifesto/bildiride BT Derslerinin kaldırıldığı dile getirilirken projenin içeriğinden basın bildirisinde ayrıntılı bir şekilde bahsedilmiyor.
Bildiriden, BT Öğretmenlerine gerekli değerin verilmediğini almadı. Hatta bu dersin notlandırma sistemine dahil olmadığın ve öğretmenlerin bir teknik servis gibi görüldüğünü öğrendim. Evet bu konuda öğretmenlerimize gerekli saygının gösterilmesi ve değerin verilmesi gerektiği konusunda tam destek veriyorum.
Resmi büyütmek için üzerine tıklayın!
Bildiriden anladığım başka bir husus da, bu kadar maliyetli bir sistemin oturtulmasının başarısız olacağı ve gelecek nesillerin bilgisayarı daha iyi tanıması için BT Dershanelerine ihtiyaç olduğudur.
Bu konuda aklımın almadığı; böyle bir projeyi hayata geçirenlerin, öğrencilerin bilgisayar hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmalarını sağlayacak bir eğitimi de beraberinde gelmeyeceğine nasıl olur da Bilişimde Gelecek Var Hareketi bunu düşünemez.
Bilisimde Gelecek Var Basin Bildirisi
Tüm bu Bilişimde Gelecek Var Hareketinden benim anladığım bir gurup BT Öğretmeninin sanırım kendilerini daha değersiz bir hale gelecekleri ve artık onlara ihtiyaç duyulmayacak olarak görmelerinin verdiği bir tedirginlik. Benden bu arkadaşlara tek tavsiyem içleri ferah olsun, çünkü okullarda bilgisayar teknolojisini sizlerden daha iyi bilen ve bunu ders olarak verebilecek kimseler yok, çağımızın da bilgisayar çağı olduğunu düşündüğümüzde bu dersin bir şekilde öğrencilerimize verileceği katidir.
öğrencileri bilgisayar biliyor sanıyorlar genel olarak 6-7- ve 8 lerin(birinci kademeyi hiç söylemiyorum) oyun ve internetten başka fazla da bildikleri yok..ben dersimde office gösteriyorum interneti doğru kullanma ve araştırma yapma yöntemleri, diğer dersleri için proje yapma yöntemleri..daha birçok konuyuöğreniyorlar..ama bakanlık bizim dersimize yeterli önemi vermiyor bizi tamirci gibi kullanııyorlar formatör yapıp okuldaki tüm bilg tamirleriyle uğraştırıyorlar.. zorunlu formatör yapıp 8-17 ye kadar okulda tutuyorlar bizi..ZORUNLU FORMATÖRLÜĞE HAYIR ÖĞRETMEN OLMAK İSTİYORUM BEN DERS ANLATMAK İSTİYORUMM!!!!!
Ben sene başında başka bir okula gitmek zorunda kaldım..1 ay ders olmadan okula gittim geldim norm fazlası oldum.. Düzenim bozuldu.Sene ortasında dersler elimizden alındı…. Evet BT öğretmenlerine ihtiyaç olacak ama ne anlamda olacağını anlamak için teoriden konuşmak kolay .. Uygulamada ve pratikte neler oldouğunu görmen lazım .. Başka türlü anlaşılmaz öyle şeyler…