HDR Fotoğrafçılık

HDR fotoğrafları ilk gördüğümde ilkokul öğretmenimizin yaptırdığı pastel çalışmalar geldi aklıma. Renkleri filmlerde gördüğümüz rüya sahneleri gibiydi. İlk başta bunun küçük bir photoshop eklentisiyle oluşturulabileceğini düşündüm fakat teknoloji beni yine yanılttı. HDR başından sonuna kadar teknik kokuyordu. Detaylar rastgele abartmalarla oluşturulmamıştı. HDR fotoğraf  farklı pozlama ayarlarıyla aynı karenin tekrar ve tekrar çekilmesiyle yaratılmıştı.

HDR’ın (high dynamic range) amacı (Türkçesine yüksek değişim aralığı diyebiliriz) aynı karedeki ışık(kontrast) değişimlerinden kaynaklanan görüntü parlaklığını ve karartısını fotoğrafta yok etmek veya ortaya çıkarmaktır.  Özellikle gündüz yapılan çekimlerde, mekan yeterince aydınlık değilse camlardan gelen ışık içeride ciddi bir kontrast oluşturur. Bu da, dışarıyı görmek isterseniz içerinin karanlık görünmesine, içeriyi görmek isterseniz dışarıyı çok aydınlık görmenize neden oluyor. Bu durum çekim açılarının veya çekim yerinin ayarlanmasıyla belki atlatılabilir fakat  bu da her zaman mümkün olmamaktadır. Bu paragrafımızı resimlerle anlatacak olursak;

hdr-truck

hdr-resim1İlk fotoğrafımız makinamızın otomatik odaklamasıyla çektiğimiz fotoğraftır. Görüldüğü gibi odak içeriye düşürülmüş, hassasiyet arttırılmıştır. Böylece karanlık olan iç kısımdaki detaylar ortaya çıkarılmış bahçenin içerisi ise hassasiyetten ötürü parlak çıkmış ve gözden kaybolmuştur.

 

hdr-resim2İkinci fotoğrafımızda ise yavaş yavaş arka planı ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Akla gelen en basit yöntem +EV ve -EV ışık ayarlarıyla oynayarak aydınlık ve karanlık dengesi yaratmak. ( uzman arkadaşlar makinalarının diyafram, enstantane ve  iso ayarlarıyla da oynayarak kendi tekniklerini yaratabilirler.) En basitiyle EV sıfır, +EV 1, -EV 1 ayarlarında 3 fotoğraf işimizi görecektir.

 

hdr-resim3Üçüncü fotoğraflarımız ise detaylandırmayı arttırmak için çekilmiştir.

 

 

 

 

hdr-resim4Dördüncü ve son fotoğrafımıza bakacak olursak ilk fotoğrafın aksine içerideki duvar detayları siyahlaşmış, dışarıdaki cami minareleri detaylarıyla ortaya çıkmıştır.

 

 

 

hdr-resim-buyukArtık  final fotoğrafımızı düzenleyebiliriz. Bunun için benim kullandığım program Photomatix’tir. Photoshop eklentilerinin de  olduğunu işittim fakat bu program işimi fazlasıyla görüdüğü için denemeye gerek duymadım. Farklı program kullanan arkadaşlar yorumlarıyla bizi zaten destekleyeceklerdir.

İç ve dış detayların bir arada olduğunu birleştirme sonrası daha iyi görebiliyoruz. Herşey  çok basitmiş gibi anlattığımızı düşünebilirsiniz çünkü gerçekten basit.

Bu videoları izledikten sonra bu işin uzmanı sayılabilirsiniz.

 

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dGADwveZRWE[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iquHKGqFVEs[/youtube]

Veysel

Sosyal Medya ve İnternetteki gelişmeleri inceleyen, Web Tasarım Araçları, CMS(İçerik Yönetim Sistemi)leri, özellikle WordPress üzerine haberleri araştıran, 2007 yılında yayın hayatına başlayan SanalDuvar.Com'un yöneticisidir. Ana Bilim Dalı Elektrik-Elektronik Mühendisliği olan bir Sistem Mühendisidir.

İlginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir