5

Açık kaynak e-ticaret sitesi: OpenCart

Share

Adında da yer alan “open” kavramı sistemin tamamen ücretsiz ve kaynak kodlarının açık olduğunu belirtmeye yetiyor. Birkaç yıl önce benzerini görmüş, kurulumunu yapıp denemiştim ancak opencart’ın mağaza yapısı çok anlaşılır geldi bana. 1 saat gibi kısa bir sürede birkaç deneme yanılmanın ardından mağazamda gerekli değişiklikleri yapabildim. Başlangıçta ücretsiz bir barındırma servisi kullandığım için problem olabileceğini düşünsem de, yanıldığımı fark ettim. Benim ücretsiz sunucular Linux sisteme sahip, php web dili ile yazılmış olan bu e-ticaret sitesini sorunsuz kurdurdu, veritabanına (MySql) sorunsuz bağlandı, ftp yönetim programım üzerinden gerekli olan tüm klasör ve dosyalara gerekli kullanıcı yetkilerini (775) verdi. Demek ki profesyonel bir barındırma servisi kullansam yine sorun yaşamayacağım.

İçerik yönetimlerinde en büyük sorun yönetim paneli (admin panel) kısmında olur. Alışmak zordur, menüler kimi zaman kullanıcı dostu (user friendly) değildir. İngilizce bilgisi olmayanlar için Türkçe dil seçeneği yoktur… Şu bir gerçek ki, yönetim panelini kullanmak çok kolay çünkü detay yok. Varsa bile arkalarda saklı. Gerekmedikçe detayları kullanmaya bile gerek yok. 10 dakikada kurdum, 1 saat içinde basit anlamda satış yapabileceğim bir hale getirdim, site logomu dahi değiştirdim.

http://www.opencart-tr.com/ adresinde Türkçe destek dokümanları var. Varsayılan kurulum dosyalarında olmayan ek modüller ile elektronik mağazanızı daha da şenlendirmeniz mümkün. Site yapısı google amcanın istediği gibi organize edilebiliyor, meta etiketlerini her ürün için her kategori için yazabiliyorsunuz. Tüm adresler SEF (arama motoru dostu) yapısına sahip olabiliyor bu da google amcanın torpilinden yararlanmak için çok gerekli.

OpenCart e-ticaret sitesinin ücretli olarak satın alınabilen temaları ve eklentileri de var. 7 dolardan 50 dolara kadar çeşitli temalar satın alınabiliyor http://www.opencart-templates.us/ adresinden. Ayrıca ücretsiz temalar da mevcut.

Kendi sitesinden demo sayfası ile yönetim panelinde denemeler yapabiliyorsunuz. Ayrıca Türkçe destek sitesinde admin klasörünün adını değiştirme yöntemi de anlatılmış. Malum, açık kaynak kodlu yapılarda güvenlik en büyük çekincelerden biridir. Bu tip çekinceleri aza indirmenin yolu html ve ilgili web diline (bu projeden php) hakim olmaktan geçiyor. Özellikle veritabanı ile ilgili kodları kendinize göre düzenlediğinizde, htaccess ayarlarını doğru yaptığınızda ve opencart Türkiye destek sitesinde anlatıldığı gibi “admin” klasörünün ismini değiştirdiğinizde birçok sorundan uzaklaşabilirsiniz. Sonuçta alışveriş sitesi bu, insanlar sizden ürün/hizmet satın alacaklar ve para verecekler. Güvenlik sizin içinde onlar için de çok önemli.

Kredi kartı ile ödeme seçeneği için, sanal pos bağlantısını bankanız ile yapacağınız sözleşme sonucu yapacağınızı da hatırlatmak isterim. Sanal pos konusunda internetteki kaynakları ve tartışma forumlarını okumanızı öneririm, zira sanal pos entegresi konusunda derin bilgiye sahip değilim:)