Hangimiz rüyalarımızın saatini satın almak için dükkan dükkan dolaşmadık yada hangimiz beğendiğimiz televizyonun özelliklerini ayrıntılı olarak öğrenmek için gariban satış temsilcisine bayıltıcı sorular yönetmedik? Ayaklarımıza kara sular ininceye kadar dolaşıp girdiğimiz dükkanlarda “artık şu adam alacaksa alsın” bakışını hissedene kadar dükkandan çıkmadığımız günleri geride bırakmanın tek yolu parmaklarınızın ucundaki süper gücü doğru kullanmaktan geçiyor. Bu güç online alışveriş. İyi bir araştırma sizi hem zahmetten kurtaracak hem de
daha az para harcayarak istediklerinizi elde etme şansı tanıyacaktır.
Bilişim suçlarının giderek arttığı bir dünyada internetten alışveriş yapmak gerçekten cesaret istiyor. Kredi kartı bilgilerimizin çalınmasına karşı yeterli önleminiz ve mangal gibi bir yüreğiniz var ama hangar gibi bir cüzdanınız yok mu? O halde internetten alışveriş rehberim tam siz göre olacak, buyrun devam edelim…
İlk olarak GÜVENLİK…
Alışveriş yaptığınız bilgisayarın iyi bir antivirüs programı kalkanında olması çok önemli. Tipik bir paylaşım programı müdavimiyseniz ve bir antivirüs programınız yoksa muhtemelen kullandığınız bilgisayar yol geçen hanı olmuştur. Sakın ha bu şekilde kullandığınız bir bilgisayardan online alışveriş yapmayın. İhtimal ki daha önce bulaşmış bir truva atı, virüs, keylogger vb… yada herhangi bir kötü niyetli yazılım sizi sonradan üzecek sonuçlara sürükleyebilir. Kredi kartı bilgileriniz çalınabilir.
Bir diğer husus ise Online alışveriş için tercih edilecek sitenin güvenilirliği. Satın almak üzere kredi kartı numaranızı girmek üzere yönlendirildiğiniz sayfaya dikkat edin. Bu aşamada tarayıcınızın satırına dikkatle bakın. Orada mutlaka “https://” ile başlayan bir yazı görmelisiniz. Aksi taktirde güvenli bir sitede olmadığınızı anlayabilirsiniz.
Online alışveriş sırasında kredi kartı kullanımı güvenliği konusunda diğer ek önlemler ise şunlardır.
– Kredi kartı yerine sanal kredi kartı kullanmak.
– Kart numaranızı klavye ile girmek yerine ekranda çıkan sanal klavye ile yazmak
– Alışveriş onayını cep telefonu ile teyid eden bankalar ait kartları tercih etmek
Şimdi güvenlik konusunda her şeyi hallettiğimizi kabul ederek yerli ve yabancı sitelerden ürünlerimizi kıyaslamayı, site seçimi ve gönderi yapma tercihlerimizin neler olması gerektiğini anlatayım.
Diyelim ki bir akvaryum ısıtıcısına ihtiyacınız var ve hafta sonu gittiğiniz alışveriş merkezinin en alt katında bulunan akvaryumcu size o kadar da zengin olmadığınızı bir kez daha hatırlatacak fiyatlar veriyor. O halde bir de internet abimiz kaç para diyor bakalım.
Önce google amcaya danışıyoruz. Akvaryum, akvaryumcu, ısıtıcı, 300 watt ısıtıcı gibi genelden özele doğru giden sırayla aramamızı yapıyoruz. Sonra karşımıza çıkan sitelerden birkaç ürün ve fiyatı not alıyoruz. Bu ürünü bir de ikinci el malzemeleri satan sahibinden, sanalpazar gibi sitelerde arayarak ürünün ikinci değerini not alıyoruz. Son olarak ise google translate yardımı ile yıllardır çözemediğiniz dil sorununu bir anda unutuyor ve ürünün İngilizcesini kopyala yapıştır sihri ile iki saniyede öğreniyor, bunu ebay, aliexpress gibi sitelerde arama yapmak için kullanıyoruz. Free shipping yani ücretsiz kargo şeklinde arama yaparak ürünümüzün TÜRKİYE yada diğer ülkelerden alma konusunda ne kadar fiyat farkı oluştuğunu kolayca kıyaslıyoruz. (Yurtdışı alışveriş inceliklerini ve mevzuat konusunu ayrıca anlatacağım.)
Şimdi konuyu özetleyelim:
Google amcayı ara,
Sor bakalım kaç para,
Elden düşme ne kadar,
Çok ucuz mal hep zarar,
Ebay teyze ne diyor,
Uff beleşe yolluyor,
Saksıyı az çalıştır ,
Firmaları kapıştır,
Bence uygun burası,
Almanın tam sırası!
Yazının haftayaki bölümünde: -Yerli site-Yabancı site karşılaştırması -Satıcının aldığı yorumlar -Para transfer yolu -Alternatif alışveriş metotları -Yurt dışından alışveriş -Gümrük mevzuatı -Ülke içi satın alıp sonradan gönderi yapmak -Kargolama tercihleri konularına değineceğim.