HTML öldü mü, doğurdu mu?

Çoklu Metin İşaretleme Dili dense, çoğumuz için anlamsız kalacak bir terimdir HTML. Kimilerimiz daha güzel okur eyç-ti-em-el. Peki hala web teknolojilerinden biri olarak, bildiğimizi sandığımız bu işaretleme dili eskisi gibi güçlü kuvvetli mi?

Yaklaşık 11 yıldır web işleriyle meşgul olan ve 8 yıldır 6 yaşından 66 yaşına kadar, öğrenen bireylere bilişim eğitimleri veren bir devlet öğretmeni olarak diyebilirim ki, HTML bilinmesi gereken bir kavramdır. Alt kademede çalışmayan bir mühendis, işçinin halini, derdini, kaçamaklarını anlayamazsa, öğrencilik yapmayan bir öğretmen nasıl kopya girişimlerinden bi’haber olursa, html konusunda temel bilgiye sahip olmayan web tasarımcısı da çok kez tıkanacaktır.

Tasarım programları bizim için kodlamayı yapıyor doğru. Ama ya müdahale etmek gerekirse! Seyahatte olunabilir, kişisel bilgisayarınız yanınızda olmayabilir, tek imkanının klasikleşen notepad (Windows Not Defteri) olabilir:) Güncellemeniz gereken bir elektronik yayınınız olabilir.

Bu haftadan itibaren 8.sınıf öğrencilerimle 4 hafta boyunca (yani toplam 4×40 = 160 dakika) internet sitesi yapıyorum ünitesini işleyeceğiz. Bu hafta HTML’nin ne olduğundan, gereğinden, kafasından (head), gövdesinden (body), başlığından (title) bahsettik. Her öğrencimin az çok fikri vardı web siteleri üzerine. Sayfanın kaynak kodlarına bakınca –gözlerinden okunan oydu ki- şaşırdılar. Sonra da başladık temel etiketleri kullanıp, merhaba dünya klasiğini ekranlara yazdırmaya…

Bu esnada fark ettim ki, ben de eskimişim. Kendimi esir etmişim tasarım yazılımlarına. Temelde kalmışım da ağlayanım yok imiş! Yazının rengini değiştirecek etiketi yazamadım kafadan. Oysa sonradan hatırlayacaktım ki; HTML 4.0 standartlarında <font> etiketi vardı ve ben bu etiketi sade Adobe Dreamweaver ile kullanmaktan elle yazma fırsatını hiç yakalayamamıştım.

Şimdi Chip dergisinin HTML 5 üzerine hazırladığı görsel bilgilendirmelerini izliyor dinliyor ve çok takdir ediyorum. Çok önemli etiketler eklenmiş ve bunların alt parametreleri ile tasarımcıların web 3.0 yolunda önleri açılmış.

Kısmet olursa sonraki yazılarımda eski PC dergilerinden bahis açmak isterim biraz da e-öğrenme. İlk yazım, umarım okuyanlar için işkence olmaz, sanalduvar.com CEO’su Veysel Beye değerli daveti için teşekkür ederim, yazılarımın niteliğini değerli yorumlarınızla artırmayı isterim.

Mutlu günler dilerim.

Olcay BÜYÜKÇAPAR

Olcay Büyükçapar

2002 eylülünden bu yana ilköğretim, ortaöğretim, yaygın eğitim ve il-ilçe milli eğitim müdürlüğü gibi kurumlarda öğretmenlik, bt koordinatörlüğü, kurs eğitmenliği ve okul bt koordinatörlükleri yaptı. Halen İzmir-Aliağa'da Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olarak görev yapıyor. Eşi de kendisi gibi BT Öğretmeni. Tuna isimli 9 yaşındaki kızını çok seviyor.

İlginizi çekebilir...

11 Yorum

  1. Burak özdemir dedi ki:

    Yazılarınızın devamını bekliyoruz hocam 🙂

  2. Salih dedi ki:

    @sanalduvar

    bu işlerden anlayan arkadaşlarım var saolsun kırmıyolar elinden geleni yapıyorlar 😀

  3. Salih dedi ki:

    Olcay Bey, öncelikle sanalduvara katılımınızı tebrik ederim, umarım yazılarınızı beğeni ile takip ederiz. İnternet sitesi sahibi olmama rağmen HTML bilmiyorum ve gerçekten bahsettiğiniz hususlarda çok zorlanıyorum ve yardım almak zorunda kalıyorum. Öğrencilerinize böyle bir program hazırlayarak bence çok iyi yapmışsınız. Bu durumu bizimlede paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Yeni yazılarınızda ve öğretmenlik hayatınızda başarılar dilerim…

    • sanalduvar dedi ki:

      @ Salih
      Şimdi gerçekten çok merak ettim! 🙂 Kardeşim acaba HTML'ye ihtiyaç duyduğunda ne yapıyorsun? 🙂

  4. POLAT dedi ki:

    Yazıyı okuyunca eski günlere döndürdü beni. Chip dergisini ben de aldım bu ay. HTML 5 videolarına bakmadım henüz. Bu arada yazınız güzel. Fakat bir yerde yazım yanlışı var. Sayfanın ortasındaki kalın işaretli yazıların olduğu paragrafa bir daha bakın. Bakında yazmışsınız.

    Kusura bakmayın. Son zamanlarda yazıma yanlışlarına fazla dikkat eder oldum.

  5. sanalduvar dedi ki:

    Olcay Bey, aramıza katılarak bizi mutlu ettiniz! Yazınız gerçekten hoşuma gitti. Özellikle bilgisayar teknolojilerini yaşayan ve başka insanlara da yaşamaları için eğitici rolünü üstlenmiş biri olarak, hoş bir başlangıç ile aramıza katıldınız. Size tekrar teşekkür eder, yazılarınızın devamını dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir