İnternet kullanıcılarının gün geçtikçe sanırım internette rol alan birileri olmak istemelerinden kaynaklanan bir haraket olarak düşündüğüm çalışmadır, blog. Bu her geçen gün artmakta olan ve artmaya devam edecek internete kullanıcısına paralele olarak blogların sayısıda gün geçtikçe artmakta ve artmaya devam edecek.
Peki bu serüvene ilk adımı atacakların başlangıç basamağı olan host seçimi konusunda “kendi adresini(domainini) alıp kendi hosttlarında mı barındırmalılar yoksa wordpress, blogger, blogcu ve blogosfer gibi ücretsiz barındırma alanı ve alan adı(domaini) hizmeti sunan sistemlerden mi faylanmalı?” kosunuda iyice düşünüp karar vermelidirler. Çünkü ortaya koyacakları bir emek, verilmiş(malesef bunu yapmadan içerik hızlığı yoluna gidenlerde mevcut) bir çalışma olacak.
Öncelikle bu işe yeni girişen arkadaşlarımızın özellikle tematik(yani özellikle belli bir konu üzerine yazıların mevcut olduğu) bir blog düşünüyorlarsa, kendilerine bir alan adı ve host almalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Çünkü oluşturulacak her içerik bir çalışma, bir araştırma sonucu oluşturulup klavyeye alınacak. Bu yazılanlar birileri tarafından okunup belli bir takdir görecek. Bu da blog sahibi arkadaşımızı markalaşma yoluna götürecektir. Şimdi bazıları çok yükseklerden bahsettiğimi düşünebilirler, onlara saygım sonsuz 🙂 Bir blogcu asla küçük düşünmez! diyorum ve yazıma devam ediyorum.
Bende ilk olarak blog yazmaya başlarken bunlar gibi bir sistemden faydalanmıştım fakat o zaman benimkisi bir blog değil bir portal site gibi idi. Çünkü o zamanlarda blog kavramı henüz Türkiye’de yaygın değildi. Zaten bunlar yukarıda bahsettiğim sistemler gibi kaliteli bir sistem de değildi. Sonuçta benim için bir tecrube oldu.
Bu sistemleri kullanmak sizler için de tecrube olacaktır. Ancak benim kullandığım zamanlarda örnek alabileceğim çalışmalar mevcut değildi! Hatta Google o zamanlar yeniydi 🙂
Neyse konuyu saptırmadan devam edeyim. Markalaşma konusuna biraz daha değinmek istiyorum. Şöyle düşünelim! Siz bir yazı yazıyorsunuz ve gerçektende tecrube sahibi olduğunuz bir konu üzerine. Ve birileri sizin bu yazınıza atıfta bulunuyor, belki kendi blogunda belki bir konuşma içerisinde. Geri bağlantı olarak blogunuzun adresini verecek. Sizce “isminiz.wordpress.com” ya da “isminiz.blogger.com” olarak bir adres mi daha profesyonelce görünür yoksa “isminiz.com” olursa mı? intenet kullanıcısının aklında pozitif bir izlenim oluşturur.
Yapacağınız küçük ödemelerin, başarılı çalışmalar sonucu edineceğiniz sponsorlarla desteklenmesi ile sorun olmaktan çıkacağını düşünüyorum. Tabi ki bunun için biraz zamana ihtiyacınız olacak.
Eğer kendi hostunuz olursa insanların aklında kalması daha kolay olur. Bu da size bir prestij kazandırır.
Şimdi bu kadar sözden sonra bu işe yani başlamış ya da başlamayı düşünen arkadaşlarım sanırım hangisinin yapılmasının doğru olacağına karar verebilirler.
Bu konuda host almak isteyen arkadaşlara yardımımız olabilir. Gidip alakasız firmalara uçurum fiyatlar ödemesinler. yıllık 50 lira bile tutmadan içindeki herşey halledilebilir.
Gayet makul bir fiyat!