Bu yazıyı yazmak ne zamandır aklımda idi ama kısmet bugüne imiş! Yazının çıkış noktası aslında Twitter’dan pek haz almamaktan geliyordu, fakat şimdi öyle değil tabi. O zaman Twitter’ı kullanmaktan her ne kadar zevk almasam da kullanma ihtiyacı hissediyordum. Çünkü ilgi alanım olan internet ile yaşıyordum. Yazmasam bile okumak için takip ettiğim yazarlar, bloglar mevcuttu. Kaldı ki çağın gerisinde kalmamakta gerekiyor. Bu konu özellikle günden güne kullanıcıları artan sosyal ağ kullanıcılarının dikkatlerini ürünlerine çekmek isteyen, daha sade bir tabir ile reklam yapmak isteyen şirketler, firmalar ve topluluklar için geçerli.
Bunu fark etmem çok zor olmadı. Çünkü her geçen gün Twitter‘dan beni takibe başlayan(sözde), alakalı alakasız şirket yada firmaların bildirimleri e-posta adresime gelmeye başladı. O kadar alakasız Twitter hesapları ekler oldu ki; kendi varlığını göstermek bile reklam olarak değerlendirileceği için bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini düşünüyorlar diye düşünmeye başladım. 🙂 Belkide paranoyaklaştım! 😀
Ancak düşündüm ki bu yapılan işe yarıyordu. Çünkü beni ekleyen her hesabı kontrol ediyor ve varsa websitesine en az bir ziyaret gerçekleştiriyordum. Böylelikle bana ürününü ya da hizmetini tanıtmış oluyordu. Belki yapılan işlem bu amacı gütmüyordu, ancak böyle bir düşüncenin gerçekleştirilmesi de gayet mantıklı gelmeye başladı. Bu mantıktan da yazının başlığına varıyorum: Sevsen de Sevmesen de Sosyal Meyda!
Bu konuya tabi sadece Sosyal Ağ ile bakmamak gerek, çünkü Sosyal Medya deyince akla iletişim, işbirliği, multimedya, değerlendirme ve görüş, eğlence ve marka izleme gibi başlıklarda gelmesi gerekiyor. Bunlara örnekleri Wikipedia‘da bulabilirsiniz. Hatta Sosyal Medya tanımını bile.
Anlık yaptıklarımı paylaşmasam da yayınlamış olduğum yazılarımı takipçilerim ile paylaşmak için kullanma ihtiyacı duyduğum Sosyal Medya, tüm özelliklerini bir kenara bıraksak, reklam için birçok internet kullanıcının faydalanabileceği bir araç olarak görüyorum. Bu olumlu varım Sosyal Medya‘nın faydasını ortaya koyarken kullanmasını bilmeye de kimi zaman zarar verebilir. Bunun için Google‘da “Facebook‘u kullanarak ev soydular” diye ya da benzeri bir arama yapmanız size yaşanmış haberleri gösterecektir.
Gerek sevdiklerimize ulaşmak, gerek ürünlerimizi tanıtmak gerekse çağın yeniliklerinden kopmamak için bu sistemi sevsek de sevmesek de kullanıyor-sun-lar-uz.