Televizyonda yayınlanmış herhengi bir program gülmek için yeter aslında . Nasıl mı? Yapılan düblajlar ile tekrar seslendirilen ünlü kişiler alakasız kelimeri ağızlarında döktürünce kahkahalar atmamak mümkün değil. Bilgisayar programı öğrenme ile başlayan sevüren dünyaya yayılmış durumda, hatta bunun Türkiye’de ilki olmak da ayrcağı!
Sınıf arkadaşımın bilgisayarında izlediğim bir montajı ile onları tanıdım. Aslında Beyaz Show için hazırlanan "Şom Ağızlılar" çalışmarı onlara ait ve medyaya da konu olmuşlar(tv, gazete, vs.). Kendilerine DDT(Dalga Düblaj Takımı) olarak adlandıran Üsame ve Sadık Ağırbaşlı, insanlara gülmek için malzeme hazırlıyolar. Aktuelnet.Net adı altında siteleri mevcut olup çalışmarını buradan kullanıma sunuyorlar.
Olayın tarihini şöyle anlatıryorlar;
1991 yılında bilgisayarla tanışan Üsame Ağırbaşlı, o zamanın teknolojisinde kendi çapında 2 boyutlu kısa animasyonlar yapıyordu.
1998 yılında kameraya sahip olunca çalışmalarını yavaş yavaş farklı alanlara kaydırdı.
5 Haziran 1999 günü Üsame Ağırbaşlı Hababam Sınıfı’ndan 1 dakikalık kısa bir parçayı seslendirerek dalga dublajın temellerini attı. Bu çalışma Türkiye’de yapılan kişisel İLK DALGA DUBLAJDIR..
Şimdi sizlere onları tanımama vesile olan Beyaz Show’a özel hazırlanan videoyu getiriyorum. Yorum yapmak size kalmış 🙂
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CykADQJuL1w[/youtube]
