Daha önce de bahsettiğim gibi bu siteyi ilk olarak joomla içerik yönetim sistemiyle sizlerle buluşturmak istemiştim. Bu sebeple şunu diyebilirim ki joomla konusunda ileri seviyede tecrubeye sahibim 🙂 Tecrubelerime dayanarak sizlerle şunu paylaşmak istedim! Joomla ile yayına sokmada önce bilgisayaranızda siteyi bitirmek isterseniz kullanmanızı istemeyeceğim paketen bahsetmek istiyorum. Öncelikle eğğer sitenizi kendi bilgisayarınız da bitirmek istiyorsanız bilgisayarınıza veritabanı ve sql kurmalısınız! Bunlar içinde ikisiniz bir arada bulunduğu bir çok paketler mevcut siz siz olun kesinlikle easyphp paketinin 1.6 sürümünü kullanmayın çünkü joomla ile yapmış olduğunuz bir siteyi sunucuya yüklerken veritabanın sorun veriyor bunun sebebi ise mysql versiyonundan kaynaklanıyor. Joomla ile yapmış olduğunuz bir siteyi sunucuya yüklemek istiyorsanız mysql sürümünün 3’ün üzerinde olması gerekiyor. Ancak bu easyphp 1.6 sürümünde mevcut değil. easyphp’nin 1.8 sürümü ise bilgisayarınızda yapacağınız çalışmada bazı eklentilerde sorun çıkarıyor. Yani kodlamasında sorunlarla karşılaşacaksınız! Peki hangi programı kullanmalıyım diyorsanız hemen söyleyim phpmyadmin adında bir program var! Üstelik sadece sunucu ve veritabanından ibaret değil. Bu yazilim o kadar tutulmaktadir ki ayni kod ornek alinarak PostgreSQL, Oracle gibi diger veritabanlarina da uyarlanmistir.
Programı buradan indirebilirsiniz! Programı indirdikten sonra şu adımları izleyin!
1) .tar.gz dosyasini web dizininize kopyalayin.
2) tar xfvz phpMyAdmin-2.2.1-php.tar.gz komutuyla bu dosyayi acin.
3) Kolaylik olmasi acisindan olusan dizinin adini
mv phpMyAdmin-2.2.1-php.tar.gz sqladmin komutuyla sqladmin’e degistirin.
4) cd sqladmin komutu ile bu dizinin icine girin.
5) vi, pico, gedit veya benzeri bir text editoru ile config.inc.php dosyasini acin.
6-a) Bu dosyanin en tepesine yakin bolumdeki degiskenleri kurulumunuza uyacak sekilde degistirin.
Eger gelismis sifre kontrolu kullanmak istemiyorsaniz, sadece $cfgServers[1][‘user’]
ve $cfgServers[1][‘password’] degiskenlerini doldurun. (user root, sifre ise root sifresi)
Bu sifreleme yonteminde kimlerin PHPMyAdmin’i kulllanabilecegini kendiniz .htaccess turu bir sifre yontemiyle halletmelisiniz.
6-b) Eger tavsiye edilen daha gelismis sifre kontrol yontemini kullanmak istiyorsaniz, $cfgServers[1][‘adv_auth’] = TRUE ; yapin.
Gelismis yontemde her kullanici otomatik olarak sadece kendi erisim hakki olan veritabanlarina ulasabiliyor. Diger yontemde bunu kendinize tek tek ayarlamalisiniz.
7) Kullanici adi ve sifreyi ayarladiktan sonra tarayiciniza http://web_adresiniz/sqladmin/ yaziniz.
8) Eger gelismis yontemi sectiyseniz veya kendinize .htaccess turu bir sifre ayarladiysaniz sifre sorulacaktir. Kullanici adi ve sifrenizi girip PHPMyAdmin’i kullanmaya baslayabilirsiniz.
9) Umarim her sey yolunda gitmis ve PHPMyAdmin sizin icin de kolay bir sekilde calismistir.
*Not: Degisik ortamlarda ve degisik ihtiyaclar olmasi halinde bu adimlar calismayabilir.