Öncelikle, uzun zamandır yazımın devamını getiremediğim için kusura bakmayın. İşlerin yoğunluğu nedeniyle, yazmaya açıkçası pek bir fırsat bulamadım.
Önceki yazımda da belirttiğim gibi, bu yazımda QNX RTOS’nu ( Real Time Operating System ) diğer işletim sistemlerinden (Red Hat Embedded Linux, Windriver, Integrity, PikeOS) ayıran özelliklerinden biraz bahsedeceğim.
Kernel Yapısı
QNX microkernel yapısına sahip bir işletim sistemidir. Kısaca bahsetmek gerekirse, microkernel denilen yapı, bir bilgisayarın elektronik parçalardan değil de, anlamlı bir şekilde çalışmasını sağlayan işletim sistemlerinin bir yapısıdır. Mesela, en popüler işletim sistemlerinden Microsoft veya Linux, monolithic kernel kullanmaktadır ve hiç güvenilir bir işletim sistemi mimarisi yoktur. Eminim ki daha önce birçoğunuz bu aşağıdaki mavi ekranı monitöründe görmüştür. Bunun sebebi ise, donanıma bağlı tüm bileşenler ( I/O, Sürücüler vs. ) kernel içinde yer alıp, her hangi bir problem yaşanması durumunda da sistemin takılmasına veya tıkanmasına neden olmaktadır. İşte bu yüzden, QNX diğer RTOS’lara göre daha güvenilir bir işletim sistemine sahiptir.
Tepkime Süresi
Şuan hemen hemen herkesin elinde bir tane akıllı telefon mevcut ve çoğu dokunmatik ekranlarla çalışıyor ve yine eminim ki çoğunuz şehirlerarası yolculuk yaparken, otobüslerde koltuk arkası ekranlardan film izleyip, şarkılar dinlemişsinizdir. Şimdi soruyorum sizlere acaba kaçınız ekranların dokunmatiklerinden memnun? Büyük ihtimalle %10 kişi evet cevabı verecektir. Belki de kimisi “Amaaan ne gerek var, elinde sonunda filmlerimizi izliyoruz”. Peki, o ekranlarda bir tuşa basmanız eziyet haline geldiğinde hiç sinir olmuyor musunuz? Bence kendinizi kandırmayın şikâyetçi olduğunuz birçok konu olduğuna eminim ve bu yüzden sizlerle yaklaşık 1 haftadır test ettiğim Blackberry Playbook ( tablet PC ) performansından duyduğum memnuniyetten bahsedeceğim;
- Kesinlikle ve kesinlikle donma yok.
- Tepkime süresi çok iyi. ( verilere göre 0.000001 sn )
- Videolarımı ve müziklerimi donmadan en güzel çözünürlükte izleyebiliyorum.
Adaptive Partitioning (Uygulanabilir Bölümlendirme)
Bu özelliği, bence işletim sistemini en önemli kılan 2. özelliği. Şimdi sizleri tekrar düşündürmeye sevk etmek istiyorum. Evinizde veya iş yerinizde kullandığınız Windows makinesini düşünün; word’de yazı yazıyor bir yandan da pdf dosyanız, sunum dosyanız, media oynatıcınız, klasörler dokümanlar, mail programlarınız, web browserlarınızın hepsinin açık olduğunu hatta ve hatta Autocad gibi açıldığında memory’de çok yer kaplayan programları aynı anda çalıştırdığınızı düşünün. Eminim ki işlem yaparken bazı donmalar yaşıyorsunuzdur. Hatta örnek vermek gerekirse, bir kaç defa memory hatası aldığımda oldu. QNX hariç tüm işletim sistemleri memory’i efektif olarak kullanamamaktadır. QNX ise Adaptive Partitioning özelliği ile yüksek önceliğe sahip programların çalışmasına özen gösterip, gereksiz yere çalışan programların memory’de ki yerlerini öncelikli olanlara atar.
HAM Manager ( High Avaliable Monitor )
HAM QNX işletim sistemini özel kılan bir diğer özelliği. Eğer sistem bileşenleri içerisinde bir problem yaşanması durumunda, Ham sistem bileşenin son yaptığı işlemi kernel’e bildirerek, bileşenin kaldı yerden tekrar çalışmasına yardımcı olur. Bu sayede kritik uygulamaların devamlılığı sağlanmasında büyük rol oynar.
Momentics IDE
Java ile uğraşanlar bilir, eclipse IDE’si kimisine göre çok karmaşık, kimine göre çok yararlı bir IDE. Çünkü farklı toolları sisteme entegre edip diğer yazılım dilleriyle üzerinde geliştirme yapabilmek mümkün. İşte QNX’in geliştirme ortamı için kullandığı IDE’de eclipse tabanlı olup, gerçek zamanlı uygulamaların geliştirildiği ortamdır.
Destekleği Arayüzler
Belki Linux veya Windows CE kadar yaygın arayüz desteği olmasa da, şuan dünyada gömülü uygulamaların arayüzlerinde en çok kullanılan QT framework’ü ile HTML5 desteği bulunmaktadır. Bilindiği üzere QT ile C ve C++ tabanlı birçok grafik arayüzü geliştirilebilinmektedir. Tek yapmanız gereken uygulamayı QNX’e aktarmaktır. Sonra elinizdeki kart üstünde ne kadar güzel çalıştığını fark edeceksiniz.
Kısaca, QNX’in farkındalıklarından bahsettim. Dedicated System (bağımsız benchmark araştırması yapan bir firma) tarafından yapılan karşılaştırma raporlarında, QNX en iyi RTOS olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle belirtmekte fayda görüyorum, WindRiver ve Integrity gibi RTOS dünyasında en çok bilindik şirketleri bu araştırmalar içinde yer almadıklarını belirtip, aslında ne kadar kötü bir İşletim Sistemine sahip olduklarını, direk olarak söylemeseler de, bir nevi belirtmiş oldular. Bundan dolayı, Dedicated System web sitesinde onlarla ilgili her hangi bir araştırma maalesef bulunmamaktadır.
Önceki yazım: QNX Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi
Diğer yazımda, QNX’in hangi sektörlerde kullanıldığını, hangi sitemlerde daha çok tercih edildiğinden bahsedeceğim.
Muhsin Bey bilgilendirme için teşekkür ederim.
Saygılar.
Microsoft ->Hybrid Kernel
Linux ->Monolitik Kernel