2

Hangi Telefonu Alacağına Karar Verememek!

Share

akilli-telefonlar-smart-phonesYeni bir telefon almak istiyorsunuz fakat hangisini alacağınıza karar veremiyorsunuz değil mi? Eğer teknolojiyi yakinen takip eden biri değilseniz, bu konu sizin için belki de daha kolay olacak. Çünkü sizi dış görünüm cazibesi etkileyecek ve olayın yazılım boyutuyla, donanım boyutuyla muhtemelen pek ilgilenmeyeceksiniz. Ancak teknolojiyi yakının takip eden biri iseniz, işten bu tam çıkmaz oluyor. Çünkü arayışlarınız ve beklentileriniz artıyor. Bu yazı hazırlamamdaki asıl sebep aslında bu konuda içimdekileri dökmek. Bakalım yazımın sonu nereye varacak!

Şuan kullanmakta olduğum telefon Samsung Galaxy S (i9000) yani artık çok eski bir telefon. Bu telefonu satın aldığımda yeni çıkmış hatta önce ödemesini yapıp sonra getirtilmişti. O zaman iPhone4 ile yeni piyasaya sürülüyordu. Hatta karşılaştırmasını da “Neden Samsung Galaxy S? Neden iPhone 4 Değil?” yazımda yapmıştım. Düşünün o zamanlar android uygulama sayısı apple storedakinden daha az idi. Sene 2010 idi. O zaman 1450TL fiyat ile edinmiştim bu cihazı. Şimdi ikinci el olarak satmaya kalksam belki 100 TL verirler.

Aradan geçen 3 senenin ardından telefon gelişen uygulamalar karşısında donanımsal olarak yetersiz kaldığı aşikar olarak görülüyor. Yeni uygulamaların ihtiyaç duydukları donanımlar daha üst seviye. Hal böyle olunca telefonda kitlenmeler, donmalar hatta kendi kendine telefonun tekrar başlaması (restart) insanı çileden çıkartır bir hale sokmaya başlıyor. İşte aslında tam da bu konuda acaba ben iphone almamakla hata mı ettim gibi zaman zaman düşünmeye başladım. Çünkü apple storedaki uygulamalar daha stabil çalıştığını görür gibiyim. Muhtemelen onlarda da donanımsal olarak zaman içerisinde yetersizlikler görülse de, en azından cihaz sayısındaki az çeşitlilikten kaynaklanan bir durum var ortada. Sonuç olarak yazılımı ve cihazı üreten firma aynı. Bu büyük bir avantaj!

Androide baktığımızda; mantık tıpkı bir Microsoft’un Windows’u gibi. Bir bilgisayarda Windows işletim sistemi ne ise bugün Google’ın Android’i de o. Onlarca çeşit ve marka cihazda Android işletim sistemi mevcut. Dolayısıyla çeşit ve yazılım uyuşması sıkıntısı görülebiliyor.

akilli-telefonlar-smart-phones1En mustarip olduğum konu ise telefonda donmaların artması! Bir şekilde yazılımsal olarak bir yere kadar çeşitli yöntemlerle bununla baş etmeye çalışsanız da, bir süre sonra cihaz artık yeter diye bağırıyor. İşte bende şu sıralar onu yaşamaktayım. 🙂 Yeni bir telefon almak için araştırmalara girdim fakat o kadar çok çeşit mevcut ki insan hangisini alacağını şaşırıyor. İşte bu konuda da daha önce yazmış olduğum bir yazım aklıma geliyor. “Akıllı Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler” adlı yazımın faydalı olacağın düşünüyorum. Fakat bazılarımızda belli bir marka takıntısı olduğunu düşünüyorum. Bu bende de mevcuttu. Özellikle şu sıralar yeni bir telefon almak üzere iken tekrar gün yüzüne çıktı. Fakat bu duygudan sıyrılıp; ben marka için mi varım yoksa marka benim için mi? düşüncesi markanın fanatiği olmanın bir anlamı yok. Açıkçası şimdiye kadar Samsung taraftarı olan birisi olarak artık başka markaları da daha ayrıntılı inceleme ve hatta marka prestijinden kaynaklanan fiyat yüksekliğinden eğilimimin başka markalardan yana olduğunu söyleyebilirim. Üstelik Samsung’u artık özellikle tasarımda ve malzeme kalitesinde geride bırakan o kadar marka mevcut iken hala marka konusunda ısrarcı değilim.

Yakında zamanda yeni bir telefon almayı planlıyorum. Fakat bunu günümüzde yapmak çok zor, çünkü teknoloji hızla gelişiyor. Birçok markanın bu konuda kapışan amiral gemileri mevcut. Bir teknoloji sever olarak acaba bunlara mı yönelmeliyim; uzun vadeli kullanım için yoksa, biraz daha düşük modellere bakıp yetinmeli miyim? konusu üzerinde düşünüyorum. Daha önce yazmış olduğum “… dikkat edilmesi gerekenler” yazımı da dikkate alarak hatta biraz daha alt maddeler oluşturarak bir karar vereceğim. Ancak bu cihazların bir bilgisayar alabileceğiniz fiyat aralıklarında olması insanın gerçekten canını sıkıyor.

Benim aradığım kriterler başlıca söyle diyebilirim; hızlı ve takılma sorunu olmamalı (çok önemli), kamerası iyi olmalı, tasarım olarak ortanın üzerinde olması iyi olur, boyut olarak çok büyük olmasa aslında iyi olur, fiyat-fayda olarak tatmin edici olmalı. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. İşletim sistemi olarak Android öncelikli olsa da iOS7 ile Apple‘da yelpazemin küçük bir kıyısına girebilir gibi geliyor.