1

Yurtiçi ve Yurtdışı Haber Sitelerinin Tasarımları Üzerine…

Share

haber-siteleri

Yine ihtiyaçlarımın doğurduğu bir konu üzerine yapmış olduğum araştırmadan yola çıkarak hazırladığım yazı ile karşı karşıyasınız. Başlıktanda anlaşılacağı gibi yurtiçinde ve yurt dışındaki internet haberciliği yapan websitelerinin tasarımları hakkındaki incelememden bahsedeceğim. Bunu yerel bir haber sitesi açma niyetine giriştiğim için fark ettim. Farklar bence gerek habercilik anlayışı, gerekse kültür farklılığından kaynaklanıyor olabileceğini de değerlendiriyorum.

Okumayı pek seven bir millet olarak görünüyoruz desek çok yanlış olmaz sanırım. Belkide bu sebeple yurtiçi internet haber sitelerinde daha çok fotografik kullanılıyor. Daha kısa sürede ziyaretçiye daha fazla haberi verme amacı mı güdülüyor? Yoksa bu Türkiye’de bu işin başını çekenler yani ilk olanlar kendi akımlarını yaratıp diğerlerini arkalarından mı sürüyorlar?

haber2Bütün haberleri sayfanın en başında verebilmek için bir sürü kayan resimlerden oluşan manşet eklentileri mevcut, hatta bazıları o kadar abartmış ki bir tane ile yetmemiş sayfanın çeşitli yerlerine bir kaç tane de serpiştirmiş. Site bir haber sitesinde çıkmış sanki foto galeriden oluşan bir ana sayfayı ziyaret ediyorsunuz. Buna reklamlarda eklenince sayfada nereye bakacağını bilemiyorsun, dolayısıyla manşet fotoğraflarını daha büyük yapılararak dikkati böyle toplanmaya çalışılıyor.

haber1

Yurtdışındaki haber sitelerine baktığımızda daha dengeli bir dağalım göze çarpıyor. Yazı ve resim gayet orantılı duruyor. Bence bir haber sitesinin olması gektiği gibi biraz daha sade bir görüntü olması gerek. Tabi buna yurtiçinden de örnekler vermek mümkün fakat oldukça az hatta bir elin parmaklarını geçmez diye düşünüyorum. Dünyaca ünlü haber sitelerine örnek vermek gerekirse; CNN.com, BBC.com, USAToday.com, TheIndependent.co.uk, TheGuardian.com, Chinadaily.com.cn gibi arttırabiliriz. Bizdeki örnekleri bir çoğumuz biliyoruz, zaten hemen hemen her internet kullanıcısının arada bir de olsa girdiği bir haber sitesi mevcuttur.

Benim merak ettiğim ise acaba biz mi yanlış yapıyoruz onlar mı? Yani haber yayıncıları daha çok fotografik yerine içeriği daha anlamlı sunma yönüne gitseler acaba kayıp yaşarlar mı? Aslında bunun cevabını yukarıdaki cümlelerimde biraz görüyor gibiyim!

Bir diğer konu ise bize televizyon medyasından öğretilen Türkiye’deki gündem çok çabuk değişiyor. Acaba bunun tasarıma bir yansıması olabilir mi diye düşünüyorum. Fakat bunun geçerli bir sebep olabileceğini sanmıyorum.

Evet belki biraz fazla soru cevap şeklinde bir yazı oldu ancak dikkat çekmek istediğim aklımdaki ve gözüme çarpan konuları sizlere aktardığımı düşünüyorum. Sizlerin de bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyor ve yorumlarınızı bekliyorum!